Як ми тестували серверну платформу ThinkAgile HX від Lenovo
Як ми тестували серверну платформу ThinkAgile HX від Lenovo

Експертна думка наших спеціалістів щодо нових продуктів та програмних рішень є одним з популярних запитів серед провідних виробників комп’ютерної техніки. Однак, щоб співпраця відбулася, запропонований продукт має відповідати специфіці задач проєктів ДП «ІНФОТЕХ» та мати міцний потенціал для реалізації їх поточних потреб. Не менший фактор – це можливість  професійної реалізації тих співробітників, що долучаються до тестування, і підтримання їх обізнаності у світових технічних трендах. На цих засадах і було реалізовано співпрацю з компанією Lenovo, а своїми висновками з сайтом «Комп’ютерний огляд» поділились Максим Сохацький та Євген Гнесь.

Останнім часом найдинамічніше розвиваються саме гіперконвергентні платформи. Переваги таких рішень найкраще розглянути на реальних прикладах.  

Про суть Nutanix

У проєкті, який ми розглядаємо, була залучена платформа Lenovo ThinkAgile HX на базі Nutanix, тому пропонуємо проаналізувати її основні особливості.

Принциповою відмінністю Nutanix від інших середовищ віртуалізації, є її кластерна організація при стандартній мінімальній потребі в трьох вузлах і необмеженій кількості вузлів. Також, саме Nutanix дає змогу об`єднати в кластері різні за своїми характеристиками вузли. І при необхідності є можливість побудувати ROBO-ноду лише на одному вузлі.  Для порівняння, схожі за функціональністю гіпервізори від  VMware чи Microsoft мають обмеження на кількість і характеристики вузлів в кластері. 

Утім, найважливішою відмінністю середовища Nutanix є відсутність виділеної системи зберігання, як це зазвичай організовано. Натомість на базі вбудованих накопичувачів кожного вузла кластера формується єдиний простір. При цьому всі запити до нього йдуть через інстальовані на кожному вузлі контролери віртуального сховища. Завданням такого контролера є пошук інформації, яку запрошують під час операцій читання в усьому просторі, а при запису дані для забезпечення відмовостійкості розподіляються між усіма накопичувачами, що є в наявності.

Варто наголосити, що платформа Nutanix дає практично необмежені можливості з масштабування. Для цього просто об`єднують необхідну кількість вузлів, які автоматично налаштовують зв`язки один з одним. Розробники Nutanix називають цю платформу програмно-обумовленою інфраструктурою, тому що всі її аспекти налаштовуються з єдиної консолі і немає потреби витрачати час та ресурси на конфігурування окремої мережі підсистеми зберігання, яка просто відсутня. 

Компанія Lenovo володіє широким спектром серверних платформ і також акцентує увагу на просуванні рішень, які базуються на технології  Nutanix. Саме ця технологія пропонується у складі серверів Lenovo ThinkAgile HX, висота шасі в яких - 2U. В ньому можна сформувати кластер з чотирьох вузлів, кожен з яких є двухсокетним  сервером на процесорах Intel Xeon Platinum другого покоління з тепловим пакетом до 140 Вт. Об`єм оперативної пам`яті на вузлах може досягати 768 ГБ. Шасі має шість відсіків для накопичувачів 2.5", куди встановлюються як SSD, так і жорсткі диски. Мережеві канали 10GbE підключаються до чотирьох портів, і є можливість та потенціал використовувати до двох 25GbE.

 «Просто і оперативно»

Своїм досвідом тестування рішення платформи Lenovo ThinkAgile HX на базі технології Nutanix поділилися співробітники державного підприємства «ІНФОТЕХ», які розробляють рішення з обміну даними для взаємодії українських держорганів. Це рішення створюється в рамках Постанови Кабінету Міністрів № 1078, суттю якої є виключення з мережевого трафіку, який генерується між відомствами, персональних даних громадян. Провідний спеціаліст ДП «ІНФОТЕХ» Максим Сохацький вважає, що, по суті, компанія створює «український GDPR». Для захисту персональні дані надаються у вигляді хешей. І вже за їхньою допомогою виконується пошук у записах різних реєстрів, а також перевіряється наявність дублікатів.

З математичної точки зору вихідна інформація трансформується в багатовекторний куб, що вміщує 55 колонок, і це означає збільшення вихідного об`єму даних в 55 разів. Варто враховувати, що пошук у такому масиві інформації в режимі реального часу  можливий лише при умові його повного розміщення в оперативній пам`яті. Саме тому для обробки алгоритмів необхідна високопродуктивна серверна платформа з об`ємом ОЗУ не менше 2ТБ.

Євген Гнесь, системний адміністратор ДП «ІНФОТЕХ» наголосив, що під час вибору серверної платформи керувалися найважливішою вимогою: достатня місткість оперативної пам`яті. Окрім того, важливими була можливість оперативного розгортання системи та легкість в її обслуговуванні. Експерт зазначив, що виносити таке рішення до публічної хмари або створювати розподільчу структуру не мало сенсу, тому що це вимагало б занадто високошвидкісного з`єднання. Саме тому, за усіма указаними факторами, була обрана платформа  Lenovo ThinkAgile HX.

За словами Антона Толмачова, керівника департаменту Data Center Group в Lenovo Ukraine, для виробника дуже важливе просування рішень на базі технології Nutanix, саме тому такий запит був задоволений оперативно. Олександр Іващенко, технічний спеціаліст напрямку x86 Server з українського представництва Lenovo, повідомив, що до серверної ДП «ІНФОТЕХ» доставили шасі Lenovo ThinkAgile HX3721 зі встановленими чотирма вузлами. В кожному з них використовується по два процесори Intel Xeon Gold 5115 10C 2,4 ГГц і 512 ГБ оперативної пам`яті. Конфігурація також містить по два SSD Intel S4600 960 ГБ і чотири HDD на 2 ТБ. А для організації мережі передали комутатор NE1032.

Системний адміністратор «ІНФОТЕХ» повідомив, що для інсталяції даного обладнання витратили лише 4 години, тому що не потрібно було монтувати комутатор для виділеної системи зберігання з його налаштуванням й  запуском. В цілому для запуску системи знадобилося 2 дні з урахуванням формування необхідної кількості віртуальних машин. Під час цих робіт не  виникло жодних проблем чи труднощів саме тому, що вже був досвід експлуатації рішення на базі Nutanix. Важливо, що управління системою досить зручне і наочне, тому що її топологія представлена у графічному інтерфейсі.

Максим Сохацький наголосив, що в проєкті використаний інструментарій на базі Erlang. Його вбудовані можливості передбачають роботу з кластерними конфігураціями, через що у проєкті залучений весь об`єм оперативної пам`яті кластера. А обчислювальні ресурси усіх наявних процесорних ядер завантажені на 100%, тому що завдання надзвичайно вимогливе та важке.

Попри те, що система зберігання є розподіленою, жодних обмежень пропускної здатності каналів 10GbE під час обробки завдань не спостерігалось. Також Євген Гнесь вважає, що при виникненні такої  необхіднocті мережеві плати у платформі легко замінюються на більш швидкісні 25GbE. До того ж функціональність Nutanix дозволяє формувати виділені мережі за заданими портами та з`єднаннями, відокремлюючи обмін метаданими від роботи гостьових операційних систем.

За словами експертів «Інфотех», завдяки високопродуктивній платформі Lenovo ThinkAgile HX на базі технології Nutanix за короткий час  їм вдалося виконати перший етап дослідницького проєкту з обробки методології управління реєстрами великого обсягу. Ці роботи були виконані протягом двох тижнів.  Завдяки удосконаленому алгоритму вдалося значно скоротити вимоги до мінімального об`єму оперативної пам`яті з двох до одного терабайта. Додатково продемонстроване прискорення завантаження вихідних даних для аналізу в кластерній конфігурації саме у паралельному режимі, на відміну від окремого серверу. Саме тому при збільшенні кількості вузлів швидкість завантаження має зрости.

Розповідаючи про досвід експлуатації платформи Lenovo ThinkAgile HX, Євген Гнесь зупинився на організації системи зберігання з використанням загального кешу кластера, з якого дані потрапляють  до твердотілого накопичувача, а далі — до накопичувачів усіх вузлів кластера. Завдяки цьому отримуються швидкі знімки. Наявний «з коробки» планувальник дозволяє створювати розклад резервного копіювання віртуальних машин на рівні знімків. На думку експерта, досить зручною функцією є вбудована модернізація firmware. Окрім того, всі навантаження в автоматичному режимі переносяться на доступні вузли, і тільки після їхньої міграції вузол, який був обраний для модернізації, зупиняється для обслуговування. До встановлення отримане оновлення перевіряється на коректність.

За словами системного адміністратора «Інфотех», важливою передумовою експлуатації платформи Lenovo ThinkAgile HX було середовище управління XClarity. Воно безшовно інтегрується з гіпервізором, при цьому за його допомогою можна управляти всіма обчислювальними вузлами і всіма комутаторами з єдиної консолі. Тут реалізована підтримка SNMP 2 та 3, доступна взаємодія з мобільним додатком.

Плануються наступні етапи дослідницької роботи з реальними реєстрами. Євген Гнесь повідомив, що серед актуальних і затребуваних особливостей платформи Lenovo ThinkAgile HX для даного проєкту, є функція відмовостійкості на рівні вузлів і можливість реалізації катастрофостійкості. Важлива й простота масштабування, тому при необхідності кількість вузлів може бути оперативно збільшена. Утім, остаточне рішення про конфігурацію всього комплексного рішення буде прийматися після завершення усіх етапів дослідницького проєкту.

Посилання на статтю https://bit.ly/32yflj3