В яких українських IT-компаніях цього року працевлаштуються 5000 іноземних спеціалістів?
В яких українських IT-компаніях цього року працевлаштуються 5000 іноземних спеціалістів?

26 лютого 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо трудової міграції в Україну 5000 західних IT-фахівців. Це рішення викликало дискусію та спірні відгуки як у IT-середовищі, так і на місцевому ринку праці.

Сайт «Телеканалу 24» звернувся до ДП ІНФОТЕХ, щоб з’ясувати чи відчуває компанія брак кваліфікованих кадрів та як українські спеціалісти будуть конкурувати з іноземними за працевлаштування у місцевих IT-компаніях.

 

Ігор Городецький, заступник директора з питань виробництва Державної IT-компанії ДП «ІНФОТЕХ»:

«Можна тільки здогадуватися, з чим пов'язане збільшення цих квот. Одне з припущень – якісь масштабні стартапи від Мінцифри, про які поки ніхто не знає.

Багато з аутсорсингових компаній представлені не тільки в Україні. І з мого досвіду, українських фахівців куди частіше відправляють на проєкти в інші країни (від Польщі до США). А ось щоб залучали з-за кордону сюди – велика рідкість. Хто знає, може дійсно їм не вистачає кадрів.

Але це призведе до ще більшого дисбалансу на ринку праці – кандидатів все одно набагато більше, ніж вакансій. Звичайно, до безробіття на ІТ-ринку дуже далеко, але заповнивши 98% вакансій іноземними фахівцями, ситуація з працевлаштуванням для місцевих «айтішників» тільки ускладниться.

Їм я б уже зараз порекомендував зайнятися підвищенням кількості та якості своїх навичок, щоб стати більш бажаними в продуктових і державних IT-компаніях, які наразі залишаються найбільш стабільними.»


Євген Онищак, начальник відділу кадрів Державної IT-компанії ДП «ІНФОТЕХ»:

«За неофіційними даними, в Україні близько 4 000 IT-компаній. Тому наші підприємства змушені гостро конкурувати за таланти не лише одне з одним, але і з представниками інших країн.

Збільшення квоти на іноземних ІТ-спеціалістів, на мій погляд, мало на меті зменшити дисбаланс та напругу на ІТ-ринку, викликану гострим дефіцитом висококваліфікованих вітчизняних фахівців.

Наразі на ринку праці (за даними спеціалізованих інформаційних ресурсів DOU та Djinni.co) спостерігається тенденція збільшення кількості кандидатів, які шукають роботу у сфері інформаційних технологій. І ми бачимо, що цей показник має тенденцію до зростання, тож найближчим часом ця ситуація буде тільки погіршуватись.

Як буде розвиватись надалі ринок праці у сфері ІТ в Україні – покаже час. ІТ-сфера інтегрована у всі галузі світової економіки, тому загальносвітова тенденція подолання економічної кризи, відновлення економічного розвитку безпосередньо вплине і на розвиток IT-галузі.»

Посилання на першоджерело