Державна експертиза КСЗІ  — новий напрям роботи ДП «ІНФОТЕХ»
Державна експертиза КСЗІ — новий напрям роботи ДП «ІНФОТЕХ»

Наказом Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 22 квітня 2020 року ДП «ІНФОТЕХ» надано ліцензію на провадження діяльності у сфері технічного захисту інформації, а саме: оцінювання захищеності інформації, що не становить державної таємниці.

       У зв’язку з розвитком ринку телекомунікацій в державних органах та приватних підприємствах дедалі збільшується застосування інформаційно-телекомунікаційних систем для обробки інформації з обмеженим доступом, захист якої передбачено законами України. Це зокрема конфіденційна (в тому числі персональні дані) та службова інформація. Відповідно до статті 8 Закону України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах»:

«державні інформаційні ресурси або інформація з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законом, повинні оброблятися в системі із застосуванням комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю. Підтвердження відповідності здійснюється за результатами державної експертизи в порядку, встановленому законодавством».

      Однак питання захисту персональних даних залишається актуальним не лише через вимоги нормативно-правових актів, а й прагненням кожного, хто надає право на обробку інформації про себе, бути впевненим у відповідному рівні їх захисту. Як показує практика, збільшення об’єму інформаційних активів в мережі призводить до збільшення кількості інцидентів (спроб) несанкціонованого заволодіння ними.

       Наразі ДП «ІНФОТЕХ» готовий пропонувати своїм клієнтам послуги зі створення та впровадження комплексних систем захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах класу «1», «2», «3», включаючи автоматизовані системи призначені для розміщення та публікації контенту WEB-сторінки. А також надавати послуги з оцінки захищеності інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах шляхом проведення державної експертизи з метою підтвердження відповідності створеної комплексної системи захисту інформації в ІТС вимогам нормативних документів у сфері ТЗІ. Окремим напрямком стане проведення експертизи програмних засобів, які реалізують функції ТЗІ та/або оцінка стану захисту інформації.  

За результатами державної експертизи КСЗІ вимогам чинних нормативних документів щодо забезпечення захисту інформації клієнт отримує атестат відповідності КСЗІ в ІТС, зареєстрований Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, що є підставою для переведення створеної КСЗІ в ІТС у промислову експлуатацію.

 Коментуючи новий напрям роботи, професіонал з організації інформаційної безпеки ДП «ІНФОТЕХ» Олег Шеметов зазначає:

«Вчасно та кваліфіковано проведені роботи з технічного захисту інформації допомагають уникнути більшості проблем, пов’язаних із кібербезпекою, серед яких і дедалі частіші випадки масованих кібератак на державні електроні інформаційні ресурси та об’єкти критичної інфраструктури».

 

Детальний опис напрямку дивіться у розділі «Послуги».