Інтерв’ю сайту «Сьогодні»: IT галузь після карантину
Інтерв’ю сайту «Сьогодні»: IT галузь після карантину

Сайт «Сьогодні» зібрав думки експертів з економіки, політології, культури та IT, щоб дізнатись їх прогнози щодо наслідків карантину для цих галузей в Україні та отримати практичні поради, як пережити цей період максимально безболісно.

Висловити експертну думку видання запросило заступника директора ДП ІНФОТЕХ з питань виробництва - Ігоря Городецького. Він вважає, що безпосередньо для сфери IT карантин навряд чи спричинить які-небудь суттєві зміни, адже створення продукту не потребує унікальних або дорогих основних засобів виробництва. Практично будь-який робітник сфери має матеріальну та фінансову можливість обладнати собі робоче місце в домашніх умовах.

Тим не менш цілком можливо, що малий та середній бізнес відчують наслідки карантину у своїй діяльності. І перш за все через проблему організації віддаленої роботи своїх бек-офісів. Причиною є відсутність на підприємствах програмних та апаратних засобів, які змогли б повністю автоматизувати взаємодію всіх учасників головних бізнес-процесів.

Аналізуючи можливі варіанти виходу із ситуації для тих, хто опинився у зоні ризику, Ігор Городецький зробив наступні висновки:

"Зважаючи на прогнози світової медицини про те, що восени ми знову можемо зіткнутись зі вторинною біологічною загрозою, я вважаю, що бізнес намагатиметься врахувати сумний досвід і зосередить свої зусилля на тому, щоб дати можливість кожному співробітнику, який використовує у своїй роботі комп’ютер, працювати однаково продуктивно вдома та в офісі. Тут може бути два основних шляхи розвитку подій: перехід до хмарних технологій або створення власної інфраструктури. А це означає, що на ринку зросте попит на послуги ррізноманітних хмарних сервісів – від послуг зберігання інформації до надання програмних сервісів управління задачами, фінансовими та матеріальними ресурсами. Тим, хто не довіряє «хмарам», доведеться розщедритися на додаткове мережеве та серверне обладнання, а також на програмне забезпечення для автоматизації процесів повністю безпаперового документообігу, контролю виконання (тайм-менеджмент), моніторингу стану процесів та підтримки віддалених користувачів. Звідси ще одне припущення: на ринку праці можуть стати більш затребуваними системні адміністратори».

Посилання на першоджерело (розділ «Бізнес»)