Для чого впроваджується нова базова величина? Коментар для сайту «Новое Время»
Для чого впроваджується нова базова величина? Коментар для сайту «Новое Время»

Рішенням Кабінету Міністрів України з 1 липня 2021 року планується запровадження базової величини, від якої залежатимуть суми соціальних виплат та надбавки до пенсій. Про це йдеться у проєкті Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат та грошових платежів і стягнень".

Дмитро Радзіцький, заступник начальника управління впровадження та супроводу ДП «ІНФОТЕХ» відповідає за модуль «Заробітна плата» у складі програмного забезпечення «МІА: Облік і звітність на базі ІПЗ МІА». Для контролю коректності поточних розрахунків даної програми та їх відповідності вимогам чинних законів він постійно відстежує усі зміни у законодавстві, що впливають на відповідні процеси. У коментарі виданню «Новое время» наш експерт роз’яснює основні наслідки та зміни, які спричинить закон про введення базової величини.

«Наразі основна величина для розрахунку посадових окладів, доплат, соціальних виплат, штрафних та адміністративних стягнень тощо — прожитковий мінімум. Його підвищення автоматично призводить до збільшення всіх цих показників, що потребує додаткового фінансування та ускладнює планування бюджету. Ідея відв’язати прожитковий мінімум від розрахунку заробітної плати та пенсії у законодавців існує вже давно та має цілком логічне пояснення: прожитковий мінімум має застосовуватись виключно для визначення основних соціальних гарантій, що дає змогу більш ефективно змінювати цю величину.

Прожитковий мінімум —  вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини. З 1 грудня 2020 р. загальний розмір буде встановлений у розмірі 2 189 грн., та як показує практика попередніх років навряд чи зміниться на початок 2021 р. Законопроєкт пропонує на 1 липня 2021 р. встановити базову величину для соціальних виплат в розмірі 2 100 грн. та щорічно збільшувати її з урахуванням рівня інфляції.

Законопроєктом передбачені зміни до деяких законів України, що підвищують соціальні стандарти та гарантії, наприклад:

  • Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину – на 01.12.2020 складає 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (961 грн., від 6 років – 1198 грн.), стане 55 відсотків базової величини дитині до 6 років (1 155 грн.) та 70 відсотків дитині від 6 до 18 років (1 470 грн.).
  • Виплата одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), травми або поранення - на 01.12.2020 це не менше 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (227 000 грн.), стане 130 базових величин (273 000 грн.).
  • Матеріальне забезпечення у зв’язку з призовом на військову службу, проходження зборів військовозобов’язаними —  на 01.12.2020  2 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (4 540 грн.), стане 2,6 базової величини (5 460 грн.).
  • Пільги учасникам бойових дій зміняться з 442 грн. на 525 грн.
  • Розмір допомоги по безробіттю збільшується з 9 080 грн. до 10 920 грн.

Отже, в цілому законопроєкт дійсно підвищує (хоч і не набагато) соціальні виплати з 01.07.2021 р. та дозволяє більш гнучко визначати реальний прожитковий мінімум. Подальше збільшення соціальних стандартів буде залежати від рівня інфляції.»

Повна стаття на «Новое Время»