В ДП «ІНФОТЕХ» відбулась лекція-тренінг
В ДП «ІНФОТЕХ» відбулась лекція-тренінг

В ДП «ІНФОТЕХ» відбулась лекція-тренінг «Доступність. Що це таке, чому це важливо та як зробити продукти доступними» про доступність вебресурсів державних органів. Лекцію організував відділ дизайну, який поділився своїми напрацюваннями з розробниками, проєктними менеджерами та іншими працівниками компанії.

На лекції було розглянуто основні принципи та міжнародні стандарти доступності вебресурсів, які мають на меті забезпечити доступність користувачам із різними видами інвалідностей та порушень. Ось деякі з найважливіших принципів та стандартів універсального дизайну:

  • Рівність: вебсайт повинен бути доступним для всіх користувачів, незалежно від їхніх можливостей чи вмінь.
  • Незалежність: користувачі повинні мати можливість користуватись вебсайтом за допомогою різних технологій, включаючи сенсорні екрани, клавіатури та інші допоміжні технології.
  • Розуміння: інформація на вебсайті повинна бути зрозумілою для всіх користувачів.

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG):

WCAG – це набір стандартів, розроблений консорціумом W3C, що містить рекомендації щодо доступності вебконтенту. Він включає чотири основні принципи (сприйнятливість, керованість, зрозумілість та надійність), кожен з яких містить низку конкретних вимог.

Способи забезпечення доступності:

  • Використання чіткого та зрозумілого контенту, який легко сприйматимуть усі користувачі.
  • Використання рекомендацій WCAG розробниками при створення веб ресурсів, які забезпечать належне відображення вебсторінок на різних пристроях та браузерах.
  • Включення альтернативних текстів для зображень, які описують зображення для людей з візуальними обмеженнями.
  • Включення описів відео- та аудіоконтенту для користувачів, які не можуть дивитись або слухати відео без аудіоопису.

Працівники ДП «ІНФОТЕХ» отримали багато корисних порад та інструментів щодо вдосконалення державних вебресурсів. Крім того, фахівці зможуть створити більш доступний державний вебресурс, який забезпечить доступність для всіх користувачів.