Кар’єрні можливості для студентів у ДП Інфотех
Кар’єрні можливості для студентів у ДП Інфотех

ДП Інфотех запровадив напрям з працевлаштування студентів у компанію, які успішно пройшли конкурсне випробування. Його метою є надання талановитій молоді можливостей застосувати свої теоретичні знання у роботі над реальними IT-проєктами, а найкращим – отримати пропозицію роботи. Про результати першого літнього набору та специфіку його проходження  розповідає директор ДП Інфотех Андрій Тимошенко.   

В останні роки особливо гостро стоїть питання: як знайти на ринку праці хороших ІТ-фахівців та залучити їх у свою компанію. На талановиту молодь відкрито справжнє полювання. Українські компанії, що зіткнулися з нестачею кваліфікованих кадрів на ринку праці, починають «вирощувати» таланти: залучати до співпраці студентів-практикантів або випускників ВНЗ.

Цього літа ми вирішили запровадити на нашому підприємстві практику для молодих спеціалістів з подальшим працевлаштуванням. Принцип був наступний – на офіційному сайті нашої компанії  та спеціалізованому  IT- порталі ми анонсували нашу програму та перелік спеціальностей за напрямам:

  • розробники Frontend і Backend;
  • системні аналітики;
  • розробники Android і iOs;
  • проєктні менеджери.

 

Учасникам потрібно було надіслати резюме, після чого виконати тестове завдання, яке допомогло нам виявити талановитих спеціалістів. Наступний етап – співбесіда.

Ми керувались наступними вимогами при відборі кандидатів – це перш за все наявність теоретичних знань по обраному напрямку, достатній рівень англійської мови, бажання вчитись і працювати, та вміння вирішувати поточні завдання під час роботи над проєктом.

У зв’язку з введенням дистанційної форми навчання у столичних ВНЗ більшість студентів були вимушені повернутись до рідних міст через неможливість проживання у гуртожитках. У результаті відсіялось приблизно 30% можливих кандидатів.

Процес проходження конкурсного випробування передбачав постійну роботу «пліч-о-пліч» з ментором та іншими учасниками команди, до того ж у студентів виникало більше питань. Робота в офісі надає можливість ефективно поглибитись у процес та отримати  корисний досвід. Хоча і дистанційну форму стажування ми не виключаємо.

Випробування проходило у форматі роботи над проєктом упродовж 1 місяця. Кожен учасник мав досвідченого ментора, який допомагав йому. Необхідно зауважити, що організацією роботи “всередині” проєкту займалися самі учасники: вони виступали, як самоорганізований колектив, який повинен виконати завдання. Завдяки такому підходу вдалося розкрити потенціал кожного.

Після закінчення проєкту кожна кандидатура була ретельно обговорена всіма менторами.

Паралельно, проектний менеджер (теж стажер) готував звіт по роботі кожного учасника, що не було зайвим у прийнятті рішень. Кожен стажер, який пройшов тестовий проєкт, отримав від керівництва ДП «ІНФОТЕХ» сертифікат про стажування, а найкращі – пропозицію роботи у нашій компанії.  

Можу сказати, що для нас, роботодавців, подібні заходи є ефективними. У результаті, ми доукомплектували команду Python талановитими джуніорами, які залишились працювати на постійній основі.

Окрім цього сформовано кадровий резерв зі спеціалістів Backend, розробників мобільних додатків, Frontend, системних аналітиків та проєктних менеджерів.

Зараз ми тимчасово припинили цей напрям через посилення карантину, але навесні плануємо його відновити.

Наша компанія зацікавлена в пошуку талановитих спеціалістів, які можуть створювати та впроваджувати інноваційні IT продукти і сервіси. Все залежить від їх працездатності, старанності та щирого бажання розвиватись у вибраному напрямку. IT – є однією з тих галузей, де відкриті двері для студентів.

Витримка з цього матеріалу у статті для газети «Вести»