Блог «інфотехівців»: JavaScript конференція в Одесі – як відокремити корисне від загального та отримати максимум від перебування
Блог «інфотехівців»: JavaScript конференція в Одесі – як відокремити корисне від загального та отримати максимум від перебування

Цьогорічний карантин вніс свої корективи у проведенні профільних конференцій для IT спеціалістів – більшість були перенесені на наступний рік або проведені онлайн, інші – безкомпромісно скасовані. Але серпень виявився більш лояльним до програмістів, які скучили за живим спілкуванням та можливістю обміну досвідом й знаннями, і враховуючи усі застереження епідеміологів одна із найпопулярніших конференцій з JavaScriptOdessa JS 2020 все ж відбулась і пройшла доволі плідно.

Частина команди Державної IT-компанія ДП ІНФОТЕХ відвідала подію і ділиться своїми враженнями з тестування запропонованих спікерами кейсів у внутрішньому блозі.

 

Максим Булигін, Technical Lead

Серед невеликої кількості доступних варіантів конференцій цього року було прийняте рішення знайти подію поза столицею (таким чином скористатись пом’якшеними умовами карантину), але з високим рівнем проведення: якісний підбір спікерів, чітка організація тощо. Запрошення від Odessa JS виявилось доволі доречним. Від колег отримали позитивний відгук щодо минулорічних спікерів та тем, що ще більше привернуло увагу до події. Паралельно проговорили з керівництвом пріоритетні цілі, які остаточно допомогли затвердити намір щодо поїздки та обґрунтувати її доцільність. Наші 100% аргументи:

̶      підвищення кваліфікації команди;

̶      розширення кола впізнаваності компанії;

̶      підняття бойового духу учасників;

̶      налагодження нових зв’язків серед колег зі сфери.

Питання вибору учасників від компанії вирішилось доволі швидко кожен із майбутньої делегації мав працювати на мові програмування javascript та її похідними на поточних проєктах ДП Інфотех: СЕД (система електронного документообігу), core-devs з проєкту CRM, web-розробка порталу МВС.

Щодо очікувань. Більш за все хотілося почути про web-performance та dart’e. З першим зіткнулись у SPA додатку з дуже навантаженим UI і важливим було зрозуміти чи перетинається наш досвід з досвідом доповідачів та які «фішки» можна запозичити. Друга тема – це хвиля хайпу, що дійшла й до нас, а на тлі зросту кількості проєктів та нестачі мобільних розробників кросплатформені рішення виглядають доступним рішенням.

Не дивлячись на карантинні заходи, перебування на конференції було абсолютно комфортним: великий майданчик (хоч і на пляжі, але багато тіні), адекватні люди та компактне розміщення більш ніж 200 учасників.

Мій рейтинг докладів виглядає наступним чином:

-  JS was invented in Odessa, DMITRIY GUSEV — рівень деталізації та подачі.

-  Redux Sagas, KARPENKO LILY — нестандартний підхід.

-  React Hooks: The Sober View, ROMAN YAKOBCHUK — за критичне мислення.

-  Web performance metrics, ROMAN SAVITSKYI — за простоту донесення.

-  Worker Threads vs C++ Addons, OLEKSII NOVOKHATSKYI — за розважливість.

-  SoftSkills Tech Corner — за величезний об’єм корисних кейсів.

 

Для більш ефективного розподілу часу я б порадив попередньо знайомитись з переліком докладів та ділити їх по мірі вашої зацікавленості, щоб вдало відфільтрувати найменш відповідні вашому напрямку. Також, варто залишити час для відпочинку – інформація має засвоюватись, а не затиратися новою вхідною. Якщо покладатись тільки на перерву з агенди події, то під кінець дня замість afterparty можна отримати перенасичення та зникнення зацікавленості. А про себе треба турбуватись.

 

Перейдемо до практичного застосування знань та досвіду, отриманих під час конференції. Завдяки конференції було вирішено навести порядок у кількох проєктах (Кабінет водія/CRM), а саме створені компоненти довести до усталених підходів - PageBased та Atomic Design.

Мене особисто перелік тем спонукав передивитись своє відношення до фреймворку Angular — жодної теми! Також показовою була доповідь про svelte — можливо, це майбутній тренд? Як і очікувалось теми щодо продуктивності підіймались неодноразово – теж привід замислитись.

Загалом, спільні поїздки на конференції та вечірні прогулянки вулицями Одеси дали можливість кожному з нас зрозуміти, що колега поряд не тільки робот, який штампує код, а в першу чергу особистість зі своїми жартами та «тарганами». Напевне, саме так і будуються команди.

З беззаперечних плюсів конференції пляж, живий speaker corner та цікаві кейси. Безсумнівно –формат, вартий повторення.

Для більшого занурення у тему залишу тут кільки відгуків від колег та сподіваюсь, що хоча б часткову атмосферу поїздки здатні передати накопичені фото.

 

Станіслав Мельничек, Software Engineer 

 

 

Для мене цінним було почути про ті проблеми, з якими стикаються у інших компаніях та частково варіанти, як з ними боротись. На важливий висновок наштовхнула доповідь про реакт хуки усі розробники стикаються з подібними проблемами і в першу чергу варто думати про раціональність використання сучасного підходу в конкретних кейсах, а не сліпо використовувати нові технології. А доповідь про тех лідів підняла амбіції рости і розвиватись у напрямку менеджменту.

 

Ігор Чернов, Software Engineer 

 

 

Думаю, одним з беззаперечних плюсів таких подій – можливість краще впізнати колег, з якими працюєш. Раніше хотів більше дізнатись по темі використання redux-saga та ніяк не діставався. На конференції ж почув все для того, щоб упевнено в ній орієнтуватись. Зацінив й конфліктні моменти та недоопрацювання в javascript, які можуть з’явитись неочікувано, тому тепер буду ще більш уважніше тестувати код. Доволі продуктивно провів час. Добре, що змогли потрапити на таку подію разом з хлопцями з ДП ІНФОТЕХ.

 

 

Тарас Яцишин, Software Engineer

 

Погоді – лайк. Не сильно жарко і не холодно :)  3. Цікаві лекції про git, js, Web performance metrics, Dart, Worker Threads vs C++ Addons, The Age of streaming Tensorflow.JS in real life. Що і як з почутого я міг використовувати у реальному житті? Краще сказати, чого не потрібно використовувати взагалі (дарт, тензор флов) і що бажано використати, в порівнянні з аналогами - Worker Threads vs C++ Addons.

 

 

Роман Добинда, Software Engineer

 

 

Насправді люблю, коли вдається круто провести час в кругу однодумців, таких як і ти :) На конференції почув багато цікавих кейсів, які можуть виникнути під час розробки, менеджменту або менторства. Запам’яталась чіл зона, де можна було не тільки слухати доповідачів, але й вступати в дискусію. Особисто мене зацікавила доповідь про мову Dart, по якій я вже переглядав документацію. Якщо про користь – то мені вдалось зробити для себе висновки з багатьох питань, які було розкрито на конференції та взяти для роздумів нові. Насправді, конференція це не тільки черпання нової інформації, але й водночас постановка нових цілей, прийняття рішень, нові знайомства та відпочинок. Не менш важливу роль відіграє і в особистій мотивації та бажанні ставати кращим. Тому що архітектура та код можуть бути з року в рік незмінними і все працюватиме. Але так не цікаво. Цікавіше, коли вдосконалюється код або архітектура. Набиваються шишки, відбувається повернення до попередніх комітів (все пропало, нічого не працює), ламається попередня логіка, нові фічі, прод (ламати щось не прикольно, але буває), і якщо в кінцевому результаті все працює і ціль досягнена, тоді можна закомітити і розпочати рефакторинг, так як немає нічого ідеального :)

 

Ми не просто пишемо код ми створюємо щось індивідуальне і конференції допомагають не забувати про це.

 

 

Посилання на всі доклади конференції